Cliniclands Praktisk guide Blekning

Med denna praktiska guide väljer vi att belysa temat Tandblekning. I denna praktiska blekningsguide erbjuder vi dig ett urval av material, instrument och applikationer för professionell blekning för att optimera din behandling.

Följ oss online på cliniclands.se

PRAKTISK GUIDE BLEKNING

BLEKNING HEMMA MED INDIVIDUELLA SKENOR| BLEKNING HEMMA MED ANVÄNDNINGSKLARA SKENOR | BLEKNING PÅ MOTTAGNINGEN | BLEKNING MED A-VITAL | BEHANDLING AV VITA FLÄCKAR | FÖRBEREDELSE AV BLEKNINGSSKENOR| PATIENTSTÖD | PATIENTKOMMUNIKATION

Det finns många orsaker till missfärgning av tänderna. De vanligaste är mat, dryck och tobak. Åldrandet leder också till mörkare tänder. Sådana missfärgningar kan lätt blekas med beprövade blekningsprodukter. Om missfärgningen orsakas av sjukdom, skada eller av en medicinsk anledning behövs ett speciellt tillvägagångssätt för att bleka dessa element. Professionella blekningsbehandlingar är det minst invasiva alternativet för att göra missfärgade tänder ljusare på ett säkert sätt. I denna praktiska blekningsguide erbjuder vi dig ett urval av material, instrument och applikationer för professionell blekning för att optimera din behandling. Logga in eller registrera dig hos Cliniclands for att ta del av våra förmånliga priser. Redan kund? Logga in har www.cliniclands.se Klicka har for att registrera dig och bli kund hos Cliniclands www.cliniclands.se/register Förord och innehållsförteckning

De vanligaste aktiva blekmedelsämnena är karbamidperoxid och väteperoxid.

Blekningsprocessen startar när karbamidperoxid och väteperoxid frigör syreradikaler. De tränger in i emalj och dentin och oxiderar färgpigment vilket resulterar i att de blir färglösa. För blekning tillåts koncentrationer på upp till 6 % väteperoxid att tränga in i tänderna. En tredjedel av karbamidperoxiden som finns i blekmedel bryts ned till väteperoxid. Väteperoxid bryts därför ned snabbare än karbamidperoxid. Det är viktigt att fastställa blekmedelsintensiteten på ett korrekt sätt. Effekten av peroxid för blekning av tänder har demonstrerats i ett flertal studier. Blekmedel har en negativ inverkan på befintliga tandlagningar och bonding-medel. Det finns för närvarande stora valmöjligheter när det gäller blekningsprodukter och det finns stora individuella möjligheter.

Med vänlig hälsning

Cliniclands

Tandblekning är inte längre ett rent skönhetsingrepp. Det har under många år bevisats att icke-invasiva tekniker ger överraskande resultat när instruktionerna följs korrekt.

För många patienter är ett strålande, vitt leende ganska lätt att uppnå. För andra behövs mer intensiv behandling för att uppnå samma resultat. Detta gäller exempelvis för vissa missfärgningar som vita eller bärnstensfärgade fläckar.

01 BLEKNING HEMMA MED INDIVIDUELLA SKENOR ���������������������� 7 02 BLEKNING HEMMA MED ANVÄNDNINGSKLARA SKENOR ������� 10 03 BLEKNING PÅ MOTTAGNINGEN �������������������������������������������������� 11 04 BLEKNING MED A-VITAL ������������������������������������������������������������ 12 05 BEHANDLING AV VITA FLÄCKAR ������������������������������������������������� 13 06 FÖRBEREDELSE AV BLEKNINGSSKENOR ���������������������������������� 17 07 PATIENTSTÖD ��������������������������������������������������������������������������� 19 08 PATIENTKOMMUNIKATION ������������������������������������������������������� 20

EN MAKE-OVER FÖR LEENDET Allt eftersom efterfrågan ökat från patienter om att få ett perfekt strålande vitt leende har det blivit möjligt att uppnå önskat resultat genom en kombination av tandregleringsbehandling, blekning och tandlagningar. Att kombinera de kosmetiska behandlingarna ses som en fördel av patienter eftersom det estetiska resultatet kan uppnås i en enda behandlingsprocess.

Det är till och med möjligt att genomgå behandlingen i stort sett utan att det syns med hjälp av transparenta tandregleringsskenor.

INTRODUCING THE CONFIDENT SMILE MAKEOVER

MAXIMISE YOUR SMILE MAKEOVER WORKFLOW

Praktisk guide Blekning

3

2

Beställ online via www.cliniclands.se eller via telefon på 0410 - 741 220

Optident White Dental Beauty

Reveal Clear Aligners Med införandet av Reveal Clear Aligners erbjuder Henry Schein en praktisk lösning för patienter som vill förbättra sitt leende med hjälp av en behandlingsplan som har godkänts av en tandläkare eller tandregleringsspecialist som de själva valt.

ÖVERLÄGSEN PASSFORM Färre tandregleringsfästen behövs, eftersom Reveal passar exakt. Processen har testats i stor omfattning över hela världen. Därför kan du erbjuda Reveal och ha fullständigt förtroende för behandlingsresultatet. UNIKA EGENSKAPER: • Enastående passform. Den unika passformen innebär att all tillgänglig hård- och mjukvävnad i anatomin återges. • Optimerad trimning. Förformad för att fånga upp interproximala kanter och tandköttskanter och ytterligare förbättra kontrollen oberoende av andra material som finns närvarande. • ClearWear-material. Exakta effektnivåer för ett bekvämt och snabbt behandlingsförlopp. • Kristallklara ClearWear-material som garanterat inte fläckas eller missfärgas. • Jämna kanter. Maximerar patientens komfort. VARFÖR ERBJUDA REVEAL? Reveal Clear Aligners erbjuder en ny lösning för att ge dina patienter en pålitlig tandregleringsbehandling som är både bekväm och estetisk. Genom att ge tillgång till praktisk support för implementering och ett stort utbud av unika marknadsföringstjänster ger Reveal din praktik en extra dimension, uppgradering och omsättning.

Tandregleringsskenorna är utformade med hänsyn till estetik och patientkomfort. De är mer genomskinliga än de flesta andra tandregleringsskenor på marknaden. På grund av deras perfekta passform behövs i många fall inga eller bara några tillbehör. Släta, polerade kanter ökar komforten för patienterna.

NOVON ® , den patenterade aktiva ingrediensen i White Dental Beauty-gelen, har en ny egenskap: den förblir stabil vid neutralt pH i sprutan men efter spädning ökar pH snabbt. Denna ökning av pH, från neutralt till alkaliskt, leder till en ökad frisättning av perhydroxyljoner, vilket i sin tur leder till en effektivare blekning. Den unika NOVON®-formulan ger White Dental Beauty-gelen en oöverträffat accelererad blekning som är säker, effektiv och snäll mot tänderna. NOVON® är en exklusiv patenterad teknik (amerikanskt patentnr 8.815.217 B2). VISKÖS GELFORMULERING Gelen håller skenan på plats, liksom skenan håller gelen. Skenans design är viktig för varje blekningsbehandling. Oavsett urholkningar på den labiala ytan måste tandköttskanten förseglas mycket väl. Gelen kommer inte att rinna ut från skenan eftersom den är viskös utan att vara för klibbig och bibehåller optimalt vatteninnehåll. 20 % VATTENINNEHÅLL Det är viktigt att geler är vattenbaserade. Eftersom peroxid torkar ut tänderna hjälper vår gel till att hålla dem så fuktade som möjligt, samtidigt som optimal viskositet bibehålls. KALIUMNITRAT Gelen innehåller även kaliumnitrat (KNO3) - kalium, kväve och syre. Kaliumnitrat är en desensibiliserar som penetrerar tubuli medan gelen oxiderar tänderna, depolariserar nerven och förhindrar ny polarisering. MINTSMAK Många blekningsprodukter innehåller glycerin för att förlänga hållbarheten. Därför kan vissa geler ha en obehaglig smak. WDB-gel innehåller inget glycerin och bibehåller en fräsch, behaglig mintsmak.

White Dental Beauty är en gel av hög kvalitet som används över hela världen för tandblekning. I nära samarbete med världens mest erfarna sjukvårdspersonal och inflytelserika kommentatorer bereds vägen till den senaste utvecklingen och högkvalitativa och kliniskt understödda produkter. White Dental Beauty blekningsgeléer är speciellt framtagna och förpackade för en lyckad behandling. White Dental Beauty har fyra olika blekningssystem, alla försedda med NOVON ® . NOVON Väteperoxid är ett effektivt blekmedel. Perhydroxyljoner som frigörs vid nedbrytningen av väteperoxid ansvarar för blekningseffekten. Nedbrytningen av väteperoxid främjas starkt i alkaliska förhållanden.

FÖR TANDLÄKARE OCH PATIENT Reveal är lätt att integrera i den dagliga tandvården och kan därför appliceras omedelbart. Henry Scheins tandregleringspecialister erbjuder ett komplett kliniskt stöd för systemet, inklusive att informera patienter om fördelarna med denna produkt. Dessutom finns det en Reveal-webbplats för patienter och tandvårdspersonal som ger en omfattande översikt över den patenterade Reveal- produkten, vanliga frågor och en steg-för-steg-presentation av Reveal-processen. På så vis tillhandahålls även gott stöd till patienter. ARBETSFLÖDET Behandlingsplaner för Reveal skickas inne i Henry Schein Ones webbportal Digital Dental Exchange (DDX®). Här kan tandvårdspersonal skicka in, granska och följa upp information och behandlingsplaner. Tandläkare och ortodontister kan ladda upp digitala bilder eller till och med skicka traditionella utskrifter om så önskas. Direkt efter att all patientinformation har laddats upp skapar Reveal Lab en rekommendation för en behandlingsplan som måste godkännas av tandvårdsspecialisten. Tandläkaren eller ortodontisten kontrollerar och bedömer behandlingen, övervakar patientens förlopp och justerar behandlingen vid behov.

SYRE

FOSFOR

KVÄVE

VÄTEBINDNING

VÄTE

UREA

VÄTEPEROXID

NATRIUMTRIFOSFAT

4

Praktisk guide Blekning

5

Beställ online via www.cliniclands.se eller via telefon på 0410 - 741 220

CompoSite

KAPITEL 1 BLEKNING HEMMA med individuella skenor

Optident White Dental Beauty 5% carbamide peroxide mild 9880092 8x 1,2 ml 9881955 40x 1,2 ml för känsliga patienter Optident White Dental Beauty 6% hydrogen peroxide 9881852 8x 1,2 ml 9881855 40x 1,2 ml 9881849 4 x 3ml 9881859 20 x 3 ml 9881856 2 x 3 ml användningstid 30–90 minuter Optident White Dental Beauty 10% carbamide peroxide 9881850 8x 1,2 ml 9881853 40x 1,2 ml 9881847 4 x 3ml 9881860 20 x 3 ml 9881857 2 x 3 ml användningstid 2–4 timmar Optident White Dental Beauty 16% carbamide peroxide 9881851 8x 1,2 ml 9881854 40x 1,2 ml 9881848 4 x 3ml - 16% 9881861 20 x 3 ml 9881858 2 x 3 ml användningstid 1–2 timmar Optident White Dental Beauty Självupplösande blekningsstrips 6% väteperoxid 6402778 1 x 28 st

WHITE DENTAL BEAUTY White Dental Beauty 10 % och 16 % karbamidperoxid med kaliumnitrat och fluorid. White Dental Beauty 6 % väteperoxid är den starkaste blekningsmetoden för hemmet. Vi rekommenderar en användningstid på 30–90 minuter. Fördelar med White Dental Beauty DEN DUBBLA BLEKNINGSMEKANISMEN avlägsnar missfärgningar från tandytan och gör dem ljusare från insidan. MILD Det är en behaglig och säker blekmedelsgel. Den har utvecklats för att hjälpa människor med känsliga tänder att bekymmersfritt bleka sina tänder. Den unika 5 % CP- formulan med NOVON® garanterar samma resultat som en standard 10 % CP-gel, men med en tydligt mindre känslighet när den appliceras 2 timmar per dag.

Optident White Dental Beauty CompoSite

9884026 Si M - Masque (M), Flow, 2x 1,8 g 9884027 Si M - Multiplo (MP), Flow, 2x 1,8 g

ÖVERLÄGSEN STABILITET Den kan förvaras i upp till 24 månader vid en temperatur mellan 2 °C och 24 °C (35 till 75 °F).

HÖGRE PATIENTKOMFORT med NOVON®. Tänderna bleks snabbt och effektivt på kortare tid, vilket ökar patientens förtroende för behandlingen. Dess HÅLLBARA FÖRPACKNINGAR är inte bara attraktiva och innovativa, utan även helt återvinningsbara, vilket minskar det ekologiska fotavtrycket.

9884021 Si 0 - 1905, 4 g 9884022 Si 0.5 - 1906, 4 g 9884023 Si 1 - 1907, 4 g 9884024 Si 2 - 1908, 4 g 9884025 Si 3 - 1909, 4 g 9884019 Posterior, 4 g 9884020 Emalj, 4 g

White Dental Beauty CompoSite erbjuder den perfekta färgpaletten för att skapa ett vitare leende. Den uppfyller de krav som dagens patienter har för att skapa ett imponerande men ändå prisvärt leende. En okomplicerad och välfylld verktygslåda som ger högkvalitativa resultat i vardagen. Detta kompositsystem möjliggör en bekväm bearbetningstid, stark slitstyrka, utmärkt behandling och en kristallklar finish. CompoSite är det perfekta systemet för ungdomliga och energiska estetiska tandlagningar.

PRAKTISKA MARKNADSFÖRINGSVERKTYG för att marknadsföra White Dental Beauty till patienter.

WHITE DENTAL BEAUTY PROFESSIONAL DISSOLVING STRIPS har utvecklats för att fungera snabbt och effektivt för att leverera blekning av professionell kvalitet i bekvämligheten av en remsa som du kan bära när som helst och var som helst. Med en kombination av 6% väteperoxid och två fosfater (natriumhexametafosfat och natriumtrifosfat) påskynds blekningsprosessen och bärtiden blir så lite som 15 minuter*. Självupplösande: Genomsnittlig upplösningstid beror på fuktkontakten. Inga plastremsor. Ingen rengöring behövs. Osynlig: Dessa strips kan bäras när som helst och lämnar din mun ren och fräsch. Universal fit: Strips som anpassar sig till tänderna för att passa 99% av användarna, för både övre och nedre tänder. Triple action formula : Bleker tänderna inifrån, tar bort ytliga fläckar och fräschar upp andedräkten.

White Dental Beauty CompoSite, valt av tandläkare för tandläkare, ackrediterade och instruerade av StyleItaliano.

Navulling 9884030 Si 0 - 15x 0.25 g (1914) 9884031 Si 0.5 - 15x 0.25 g (1915) 9884032 Si 1 - 15x 0.25 g (1916) 9884033 Si 2 - 15x 0.25 g (1917) 9884034 Si 3 - 15x 0.25 g (1918) 9884028 Posterior (P) - 15x 0.25 g (1912) 9884029 Emalj (E) - 15x 0.25 g (1913)

COMPOSITE-SYSTEMET DRIVS AV STYLEITALIANO

CompoSite-system omfattar följande: Si0, Si0.5, Si1, Si2 och Si3 som även kallas ”fem nyanser av vitt”. Dessa nyanser är utformade för att reparera tänder och ge en perfekt färgmatchning mellan blekta och naturligt vita tänder. De multifunktionella färgerna kan användas som ett enskiktslager för hela tandfasader eller i kombination med Si E-emalj i en tvåskiktsteknik.

9884017 Komplett sats med sprutor 9884018 Komplett sats med spetsar

*den genomsnittliga upplösningstiden beror på fuktkontakten

#whiteology, mer än en ny disciplin. Läs mer:

6

Praktisk guide Blekning

7

Beställ online via www.cliniclands.se eller via telefon på 0410 - 741 220

Hittills har personer med känsliga tänder haft svårt att bleka sina tänder eller varit tvungna att undvika det helt.

Cavex Bite&White 558829

Med ABC Master kit erbjuder Cavex en trestegslösning för att bleka tänder på ett säkert, effektivt och framförallt smärtfritt sätt. Systemet omfattar följande: Steg 1: Aktivera med StainLess. Bite&White StainLess aktiverar surheten i munnen, vilket gör att blekningsgelen fungerar bättre. Steg 2: Blekning med Bite&White blekningsgel Steg 3: Konditionering med ExSense Eftervård med Bite&White ExSense för remineralisering fyller tubuli och mikrosprickor och förhindrar därmed känslighet. Illuminé blekningsgel innehåller karbamidperoxid som har visat sig vara den mest effektiva behandlingen för missfärgning av tänder. Illuminé 10 % blekningsgel innehåller 10 % karbamidperoxid vilket frigör en koncentration på cirka 3,6 % väteperoxid (den aktiva ingrediensen). Illuminé 15 % blekningsgel innehåller 15 % karbamidperoxid vilket frigör en koncentration på cirka 5,4 % väteperoxid (den aktiva ingrediensen). VivaStyle 10 % och VivaStyle 16 % innehåller den väl beprövade karbamidperoxiden för effektiva och skonsamma blekmedelsbehandlingar. Det tillsatta kaliumnitratet, den milda mintsmaken och den korta appliceringstiden ger en skonsam och effektiv blekmedelsbehandling för tänderna. VivaStyle 16 % rekommenderas för kraftigt missfärgade tänder. VivaStyle 10% är en gel för blekning av lätt missfärgade tänder.

White Dental Beauty Mild är ett behagligt och säkert blekmedel för tänderna som har utvecklats för att minska känsligheten när du bleker tänderna. Den unika 5 % CP-formulan från White Dental Beauty Mild, som innehåller NOVON ® , säkerställer samma resultat som en standard 10 % CP-gel, men i allmänhet med mindre känslighet.

Se filmen på YouTube

Ultradent Products Opalescence PF 10% Patient Kit 806137 melon 806140 mint 806143 regular Tandartskit 806136 melon 806139 mint 806142 regular Navulling 806138 melon 806141 mint 806144 regular Ultradent Products Opalescence PF 16% Patient Kit 806153 melon 806148 mint 806151 regular Tandartskit 806145 melon 806147 mint 806150 regular Navulling 806146 melon 806149 mint 806152 regular

Opalescence gel rekommenderas för blekningsbehandlingar av missfärgade tänder eller behandlingar innan placering av komposit, tandfasader och/eller tandkronor. Det är en effektiv metod för att helt eller delvis bryta ned den inre missfärgningen av ett tandelement, oavsett om missfärgningen är ett resultat av medfödda, systemiska, farmakologiska, traumatiska, åldersrelaterade eller andra faktorer. Den åtgärdar på liknande sätt missfärgning orsakad av fluoros och tetracyklin. Dessutom håller den klibbiga gelen blekningsskenan ordentligt på plats. Opalescence gel innehåller kaliumnitrat och fluorid (även kallat PF). Produkten innehåller 20 % vatten och därför förhindras uttorkning och förnyad missfärgning. Vetenskaplig forskning visar att gelen förblir aktiv mellan 8 och 10 timmar när tänderna bleks på natten.

Dentsply Sirona Illuminé 471287

10% karbamidperoxid 15% karbamidperoxid

471289

Ivoclar Vivadent Vivastyle 498621

10% karbamidperoxid 16% karbamidperoxid

498646

Den klibbiga, viskösa formulan förhindrar att Opalescence gel sipprar ut ur blekningsskenan.

Henry Schein Natural Elegance Bleach

Natural Elegance Bleach för hemmabruk är baserat på 10 % eller 16 % karbamidperoxid. Den viskösa gelen innehåller kaliumnitrat (KNO3) som hjälper till att förhindra tandkänslighet under och efter blekningsbehandlingar.

9008873 10% karbamidperoxid 9008874 16% karbamidperoxid

Voco Perfect Bleach 101786

Perfect Bleach är ett blekningssystem baserat på karbamidperoxid. Beroende på missfärgningen kan man välja mellan 10 % eller 16 % (3,5 % eller 6 % väteperoxid).

10% karbamidperoxid 16% karbamidperoxid

475618

9

8

Beställ online via www.cliniclands.se eller via telefon på 0410 - 741 220

Denna metod är ett professionellt alternativ för receptfria blekmedelsprodukter. Den är ett enkelt och snabbt sätt att påbörja blekningsbehandlingar. Den kan också användas som efterbehandling. Inga gjutformar eller skräddarsydda brickor krävs. Produkterna är färdiga att användas och kan användas direkt från förpackningen. Efter instruktion på tandläkarmottagningen kan patienten påbörja den första blekmedelsbehandlingen omedelbart. KAPITEL 2 BLEKNING HEMMA med användningsklara skenor

Med denna metod behandlas patienten på tandläkarmottagningen med en kemiskt aktiverad produkt. Det är den professionella lösningen för de patienter som vill se omedelbara resultat. Efter behandlingen kan patienten fortsätta att använda en blekningsmetod i hemmet. KAPITEL 3 BLEKNING PÅ MOTTAGNINGEN

Ultradent Products OpalDam Green

OpalDam är en ljushärdande, passiv vidhäftande (tätande) syntetisk barriär på en metakrylatbas. Den används för att isolera vävnad och tandelement som har blekts. Om en enstaka tand eller ett enstaka element behöver blekas kan OpalDam användas för att skydda de intilliggande elementen. OpalDam reflekterar ljus för att minimera värmeutveckling och vävnadens känslighet under härdning. OpalDam Green garanterar alltid en säker, distinkt barriär. Opalescence Office är en kraftfull blekningsprodukt för tänder som är baserad på 6 % väteperoxid. Den appliceras direkt på tandläkarmottagningen för en säker och bekväm behandling. Precis som Opalescence PF hemblekningsprodukter innehåller Opalescence In-Office även kaliumnitrat och fluorid (PF). Forskning visar att kaliumnitrat och fluorid faktiskt hjälper till att förhindra tandkänslighet och att emaljen förstärks efter tandblekningsbehandlingar.

826162 826163

Ultradent Products Opalescence Office 495307 Intro kit 495319 Mini kit 495315 Patient kit

Utradent Products Opalescence Go blekningsskena förfylld med 6 % väteperoxidgel

Med sin unika UltraFit-skena erbjuder Opalescence Go en användningsklar

blekningsskena och med mycket bekväm passform. Eftersom UltraFit-skenan justeras på ett utmärkt sätt fortsätter en maximal mängd gel ha kontakt med tänderna under blekningsbehandlingen. Genom att täcka från kindtand till kindtand kommer gelen i kontakt med alla bakre element. Opalescence Go blekningsgel innehåller kaliumnitrat och fluorid (även kallat PF). Den har en behaglig smak av mint eller melon. Användningsråd: mellan 60 och 90 minuter, i 5 till 10 dagar.

Patient Kit 829989

Mint

829983 Melon Förpackningen innehåller: 10 blisterförpackningar, vardera med 1 UltraFit-skena för över- och underkäken.

Bulkförpackning 829990 Mint 829984 Melon

Ultradent Products Umbrella Cheek Retractor 903431 5 artiklar 903432 20 artiklar 903433 40 artiklar

TUNG-, LÄPP- OCH KINDRETRAKTOR • maximerar patientens komfort

Förpackningen innehåller: 6 patientsatser med vardera 10 blisterförpackningar med en skena för överkäken och en för underkäken.

• drar inte eller sträcker kinder eller läppar • utlöser ingen kväljningsreflex hos de flesta patienter • innovativ tungindragning • enkel användning och placering • öppnar och håller öppet utrymmet mellan tänder, läppar och kinder; håller samtidigt saliv borta från element • förbättrar åtkomst för sugning

Cavex Bite&White Ready 2 Use 875439

Förfylld blekmedelsskena med högviskös 6 % väteperoxidgel för samtidig blekning av övre och nedre tänder. Innehåller kaliumnitrat för att förhindra känslighet

Kit, 8 förfyllda brickor Kit, 50 förfyllda brickor Kit, förfyllda brickor

875448 473905

Ultradent Products IsoBlock 139732 10 artiklar

Bitblock för engångsbruk – ska användas för bleknings- och tandlagningsbehandlingar. Ger minskad spänning på käken och är bekväm för patienten.

Cavex Boil and Bite tray 605961 BW 085 Förpackning, 8 artiklar

Dubbelsidig termoplastskena för samtidig blekning av övre och nedre tänder. Lämplig för bland annat blekmedel.

10

Praktisk guide Blekning

11

Beställ online via www.cliniclands.se eller via telefon på 0410 - 741 220

KAPITEL 4 BLEKNING MED A-VITAL

KAPITEL 5 WHITE SPOT BEHANDLING

Med denna metod bleks ett element internt. Det kallas även för ”walking-bleach”-metoden. Metoden är ett acceptabelt sätt att bleka missfärgade icke-vitala främre element. Det mest effektiva blekmedlet är 35 % väteperoxidgel. Bra resultat kan uppnås genom att karbamidperoxidgel bäddas in. Efter att elementet isolerats och ett barriärmaterial applicerats är väteperoxidgelen innesluten i elementet och åtkomsten stängs av med ett tillfälligt tätningsmaterial. Blekningsmaterialet kan vara kvar i elementet i ett antal dagar. Vid behov kan proceduren upprepas. (Ej avsedd för användning vid trauma eller vid tecken på cervikal resorption.)

Den här metoden behandlar vita fläckar på de främre elementen. De vita fläckarna orsakas av en skillnad i brytningsindex mellan frisk emalj och emalj som är porös på grund av hypomineralisering. Genom att infiltrera det porösa elementet med ett infiltrat som har ett brytningsindex som är samma som den hos emalj försvinner de vita fläckarna. Det porösa materialet måste göras tillgängligt före infiltration. Detta åstadkoms genom mikroslipning.

fluorose

DMG Icon 326583

Snabb, enkel och estetisk: Infiltrationsbehandling med Icon. Kariogena vita fläckar förekommer ganska ofta, till exempel efter en tandregleringsbehandling. Patienterna är vanligtvis missnöjda med dessa fläckar. Behandlingen med Icon omfattar: applicering av Icon-Etch, noggrann sköljning (30 sekunder), torkning med Icon-Dry och sedan infiltrering med Icon. Icon-Etch är en 15-procentig saltsyra (HCl). I synnerhet är det saltsyrans inverkan på djupet som är viktig för infiltrationen. Icon-Dry är en vätska baserad på etanol (99 %). Den används för att torka ytan väl, även i det porösa materialet. Eftersom Icon- Dry penetrerar det porösa materialet ändras brytningsindex och de vita fläckarna blir mindre synliga. Infiltrationen med Icon garanterar effektiv maskering av vita fläckar på släta ytor. Det är en mild behandling jämfört med invasiva åtgärder.

vestibulär startkit Innehåller: 1 Icon-Etch-spruta, 1 Icon-Dry-spruta, 1 Icon-Infiltrant- spruta, 6 spetsar och tillbehör.

Non-Vital ”walking bleach”-material som ska användas med endodontiskt behandlade missfärgade tänder.

Ultradent Products Opalescence Endo 142951 / 142932 Innehåller: 35 % väteperoxid.

Före

Icon-Etch

Icon-Dry

Den hydrofila kemiska sammansättningen av det temporära fäst-/fyllnadsmaterialet är baserad på polykarboxylat och ger en högkvalitativ tätning. Materialet är vattenlösligt och lätt att avlägsna efter härdning. Ultradent Products UltraTemp 324976

Icon-Infiltrant

efter ljushärdning

efter

Kliniska foton tillgängliga från: Dr. Ali Salehi, Strasbourg, Frankrike; Prof. Dr. Carlos Rocha Gomes Torres, Sao Paulo, Brasilien; Prof. Dr. Guilherme Martinelli Garone, Sao Paulo, Brasilien.

12

Beställ online via www.cliniclands.se eller via telefon på 0410 - 741 220

Praktisk guide Blekning

13

RDA-värde: Relativ dentinslipning (Relative Dentine Abrasion)

WHITE SPOTS EFTER BORTTAGNING AV TANDSTÄLLNING Manifestationer av vita fläckar efter att en tandställning har avlägsnats är en vanlig biverkning av dålig munhygien runt fixerad tandreglerande utrustning i munnen. Ett behandlingsalternativ för vita fläckar är att bleka tänderna med väteperoxid eller karbamidperoxid som avlägsnar fläckarna. Dessa åtgärder har två effekter: För det första en minskning av opaciteten till följd av en balans i brytningsindex för de störda prismorna. För det andra bleks den vita fläcken bara lite eller inte alls. Det gör att det blir lättare för den vita fläcken att sprida sig på grund av den låga kontrasten mellan den omgivande vävnaden som just blektes och själva den vita fläcken. Vid utvärdering av resultaten efter blekning kan ytterligare behandling som använder en infiltrationsteknik (Icon, DMG) krävas. Genom att använda denna teknik kan återstående fula emaljfläckar avlägsnas, förutsatt att djupet utvärderas korrekt och indikationerna följs korrekt. Den infiltrerande hartsen har en extremt låg densitet, är fri från lösningsmedel och tränger djupt in i elementet. Efter infiltrationen placeras ett litet lager emaljkomposit för att täcka erosion som orsakas under behandlingen. Emaljfärgen hos White Dental Beauty CompoSite-systemet är mycket lämplig för detta täcklager. Den här färgen ger klarhet och absorberar färgerna i kroppsmaterialet för en naturlig effekt. Sedan behövs polering för ett strålande slutresultat.

Slipförmågan hos poleringspasta uttrycks i form av ett RDA-värde. Detta är ett mått på dentinets slitage under en standardiserad polering enligt ISO-standarder. Värdet 100 tilldelas en referenspasta. Poleringspasta med ett RDA-värde på mindre än 70 anses vara mindre slipande. Poleringspasta med ett RDA-värde mellan 70 och 150 anses vara måttligt slipande. Poleringspasta med ett RDA-värde mellan 151-250 är mycket slipande. Dentin användes som substrat för att mäta slipverkan. Poleringspasta med ett RDA-värde under 200 är säker och skadar inte emaljen.

Optident White Dental Beauty CompoSite 9884020 4 g

Henry Schein Acclean Prophy Paste 9884674 Tub, 100 g 9003196 Tub, 150 g

FLÄCKBORTTAGNING Yttre missfärgning kan avlägsnas med poleringspasta eller med luftdriven polering med pulverblästringsteknik. Många poleringspastor innehåller dock slipande partiklar som ofta är hårdare än de ytor de polerar. Poleringspastor med grova korn kan snabbt ta bort fläckar men efterlämnar i gengäld en grövre tandyta. Poleringspasta med medelgrova korn avlägsnar effektivt fläckar med mindre slitage på emalj eller dentin. Ju finare slipmaterial, desto finare repor och därmed desto jämnare och blankare yta.

Påfyllning 9884029 15x 0.25 g

före behandlingen

efter behandlingen

Rengörings- och poleringspasta utan fluorid. Genomsnittlig partikelstorlek 40 mikron. RDA-värde kopp 43,8, borste 100,8.

Henry Schein Maxima Acclean Smart Prophy polish paste 9009603 Tub, 100 g

Kombinerad rengörings- och poleringspasta för professionell tandrengöring och profylaxbehandling. Avlägsnar tandplack och avlagringar mycket effektivt. De innovativa multikonturpartiklarna säkerställer optimal rengöring i början av behandlingen och en slät finish i slutet av de förebyggande behandlingarna. Tillsatsen av fluorid stärker tandemaljen och fördröjer demineralisering. RDA 120 (ökande), fluoridhalt 0,2 %. Poleringspastan är ljusblå och har en mintsmak. ProphyCare HAp är en ny generation profylaxpasta. Den har en unik sammansättning som innehåller hydroxiapatit och den blockerar effektivt öppna dentintubuli på exponerade dentinytor. Resultatet är en barriär som ger patienten omedelbar lindring för överkänslighet. ProphyCare HAp är en 1-stegspasta för utmärkt rengöring och polering. I början av behandlingen erbjuder den effektiva fläckborttagningsegenskaper. Sedan minskar den slipande effekten gradvis, genom vilken pastan vid slutet av behandlingen får sina slutliga poleringsegenskaper. Detta säkerställer en kortare behandlingstid. ProphyCare HAp har en mild mintsmak och dess attraktiva konsistens är behaglig för patienter i alla åldrar. Den stänker inte, blir inte flytande, smular inte och är lätt att skölja av.

före

efter + blekning

MIKROSLIPNING Med denna metod används en slipande pasta med mikrofin kiselkarbid och saltsyra för att avlägsna missfärgningar som finns i det yttre emaljskiktet. Efter mikroslipning kan en infiltrant appliceras och det är möjligt att använda blekningsmetoden hemma.

Directa ProphyCare HAp 1054829 Tub, 60 g

Ultradent Products Opalustre 333194 kit

Kemisk och mekanisk slippasta. Opalustre är en viskös pasta med 6,6 % saltsyra och innehåller mikropartiklar av kiselkarbid. Denna kombination gör det möjligt att avlägsna fläckar kemiskt med försiktig mekanisk slipning.

Ultradent Products OpalCups borstel 306006 20 artiklar

OpalCups: polerkoppar används för att skapa en mer aggressiv effekt när Opalustre används. Kopparna är utformade för att minimera stänk.

14

Praktisk guide Blekning

15

Beställ online via www.cliniclands.se eller via telefon på 0410 - 741 220

KAPITEL 6 FÖRBEREDELSE AV BLEKNINGSSKENOR

AIRPOLISH PULVERBLÄSTRINGSTEKNIK Genom att använda en luftdriven luftpoleringsteknik kan missfärgning och/eller fläckar effektivt avlägsnas. Det ”klassiska” poleringsmedlet natriumbikarbonat kan avlägsna eventuella rester av svåra fläckar och pigmentfläckar som orsakas av exempelvis en hög konsumtion av kaffe, rött vin och rökning.

Med hjälp av en vakuumformare är det möjligt att förbereda blekningsbrickor på tandläkarmottagningen. Detta är ett effektivt och ekonomiskt sätt att ge en patient en individuell blekningsskena för hemmabruk. Förutom förberedelse av blekningsskenan kan värmevakuumformaren användas för att tillverka flera olika djupdragande tillämpningar för tänder, t.ex. tandskydd, tandregleringsskenor och bettskenor.

Henry Schein Maxima Acclean Air Polishing Powder 9002099 Citron, 300 g 9006269 Mint, 300 g 9003032 Perio, 100 g 9008159 Mjuk, 200 g Poleringspulver med natriumbikarbonat i citrus- eller citronsmak. Pulvret innehåller rundade korn med dimensionerna: 65 μm. Finns även som Soft och Perio.

Cavex Vacuformer 356383

Eftersom det är nästan omöjligt att rengöra tandmellanrummen hos patienter med sneda tänder erbjuder pulverstrålen en lämplig lösning. Pulverstrålen säkerställer 100 % tillgänglighet runt tandregleringsutrustning, utan att ståltrådar, ligaturer eller gummiband behöver tas bort. I kombination med pulvret kan denna teknik avlägsna biofilm på ett säkert och effektivt sätt, utan att skada eller ändra metallplattornas yta, så att full vidhäftning bibehålls.

Cavex Vacuformer-systemet är ett komplett vakuumsystem. för värmeformning av till exempel blekningsskenor, bettskenor och tandskydd. Satsen innehåller: 1 Vacuformer, 1 sax, 6 basskenor, 12 tandskyddsskenor, 25 bettskenor 1,0 mm, 25 blekningsskenorb och 18 satser Instant Stone med aktiveringsmedel. De grundläggande tillämpningarna av djupdragningsteknik med hjälp av enheten för vakuumdjupdragning omfattar: blekningsskenor, tandskenor, tandskydd, tandregleringsskenor och individuella avtrycksbrickor. Den kompakta MINISTAR S är utrustad med skanningsteknik: skannern läser av det kodade materialet, vilket möjliggör programmering av viktiga parametrar, inklusive uppvärmningstid, temperatur och kylningstid.

Scheu-Dental MINISTAR S 656323

BA International Air Polisher Profylaktiskt handverktyg

• Ergonomisk design, lätt vikt • Effektiv borttagning av plack och avlagringar • Idealisk interproximal rengöring och ytrengöring för ortodontisk bonding • Patientvänlig

Modell

Färg

Koppling

9792886

BA720K

vit

KaVo-koppling

9792888

BA720S vit

Sirona-koppling

9792887

BA720W vit

W&H-koppling

9792889

BA720B vit

Bien Air-koppling

9792890

BA720N vit

NSK-koppling

9793247

BA720K(Z)

svart

KaVo-koppling

9793251

BA720S(Z) svart

Sirona-koppling

9793248

BA720W(Z) svart

W&H-koppling

9793249

BA720B(Z) svart

Bien Air-koppling

9793250

BA720N(Z) svart

NSK-koppling

9795097

BA720M(Z) svart

Midwest-koppling

16

Praktisk guide Blekning

17

Beställ online via www.cliniclands.se eller via telefon på 0410 - 741 220

KAPITEL 7 PATIENTSTÖD

TILLBEHÖR LC Block Out Resin kan användas för att göra behållare för blekningsskenor. Det är också bra för andra laboratorieaktiviteter som att reparera modeller och för att hälla gjutformar. LC Block Out Resin kan doseras snabbt och effektivt med hjälp av Black Mini Tip. Materialet måste härdas med ljus och är inte avsett för intraoral användning. När det gäller individuell förberedelse av blekningsskena rekommenderas det att göra en flexibel blekningsskena som ansluts till tänderna ”som en kontaktlins”. En tunn och följsam platta (0,9 mm) har den högsta användningskomforten. De fyrkantiga plattorna utformades ursprungligen för den amerikanska marknaden men de kan skäras till runda former när de behövs i runda vakuumformare.

Ultradent Products LC Block-Out Resin 142648 Kit 142697 Minipåfyllning 142649 Påfyllning

Cavex Bite & White ExSense 900327

Cavex ExSense är den perfekta lösningen för känsliga tänder. Denna revolutionerande tandkonditionering ger snabb och långvarig blekning tack vare en innovativ blandning av hydroxiapatit och en ”vätskespridande lösning”. De unika egenskaperna hos den ”vätskespridande lösningen” garanterar en perfekt spridning av gel och extra kraft för penetrering av hydroxiapatit. Cavex ExSense samverkande sammansättning gör att hydroxiapatit kan tränga in i tubuli och mikrosprickor extra djupt i emaljen. Resultatet är att de blir helt tillstängda och kan kristalliseras. Detta hjälper till att återställa mikrohårdheten och påskyndar återmineraliseringsprocessen. UltraEZ är en desensibiliseringsgel som har en kontinuerlig frisättning av 3 % kaliumnitrat och fluorid (0,25 % neutral NaF). Denna formula minskar känsligheten som orsakas av slitning, termiska och kemiska förändringar, blekning av tänder och exponerade rötter. GC Tooth Mousse är en kräm som innehåller Recaldent och som låter kalcium- och fosfatjoner penetrera emaljen. Nya apatitkristaller bildas vilket gör Tooth Mousse till vad man kan kalla ”flytande emalj”. Tooth Mousse återställer mineralbalansen och stimulerar salivutsöndringen. Tooth Mousse fungerar snabbt, efter 2–5 minuter. Den kan i synnerhet användas efter blekning, efter depuration och rotplaning; för tandhalskänslighet och för att minska synligheten av vita fläckar. Tooth Mousse kan appliceras med en tandborste eller med en bleknings- eller fluoridskena. Tooth Mousse finns i 5 smaker: Melon, jordgubb, tutti-frutti, pepparmint och vanilj.

Ultradent Products Sof-Trays Classic Sheets 142650 Regular 0,9 mm 142665 Medium 1,5 mm 142658 Heavy 2 mm

Ultradent Products Ultra EZ 238309 Kombitray 10x 437039 Kombitray 4x 141153 Sprutor 4x 153837 Sprutor 20x

Ultradent Products Utility Vinyl Cutter 140175

Vinylsax för grovskärning av bland annat blekningsskenor.

GC Tooth Mousse 626223 Sortiment

Ultradent Products Ultra-trim precisionssax 140171

Precisionssaxar i rostfritt stål för precisionsskärning runt den interdentala papillen.

Påfyllning 626227

Jordgubb

626228 626229 626230 626224

Melon

Cavex Instant Stone 356374

Mint

Cavex Instant Stone är en revolutionerande gipskomposit som kan användas för att gjuta perfekta modeller på bara 10 minuter. Härdade modeller är mycket starka och känns som plast. Modeller med Cavex Instant Stone har en vacker slät yta och en oöverträffad slitstyrka. Tack vare ett unikt och väl genomtänkt blandningssystem är Cavex Instant Stone mycket enkelt och snabbt att använda och det kan förberedas snabbt och rent i en gipsmodell. Användaren behöver inget vibrationsbord för att kunna förbereda modeller som är fria från luftbubblor eftersom Cavex Instant Stone har en unik formula. Cavex Bite&White Barrier/Spacer används som en barriär för att förhindra kontakt med tandköttet under en In-Office-behandling. Cavex Bite&White Barrier/Spacer kan användas som distans på gipsmodeller för att skapa håligheter i blekningsskenor. Den blå färgen på barriären/ distansen syns tydligt i kontrast med gips, tandkött och element.

Tutti-Frutti

Vanilj

Ultradent Products Opalescence Whitening Toothpaste 605221 Sensitive 12x 139ml 605223 Sensitive 24x 30ml 153927 24x 25 ml 155968 Tub, 28,3 g 435996 Tub, 100 ml 142691 12x 100 ml

Tandkrämen Opalescence är finslipande med en formula som skyddar emaljen och tar bort ytliga fläckar. Tandkrämen hjälper till att förhindra karies och hjälper patienterna att hålla tänderna vita efter blekning. Tandkrämen är mild och lämplig för daglig användning.

Cavex Bite&White Barrier Spacer 894169

Praktisk guide Blekning

19

18

Beställ online via www.cliniclands.se eller via telefon på 0410 - 741 220

KAPITEL 8 PATIENTKOMMUNIKATION

WDB Inhouse Novon Posters 2017.qxp_Layout 1 15/06/2017 13:43 Page 2

ASK US ABOUT PROFESSIONAL TOOTH WHITENING

Shofu EyeSpecial C-IV 893701

Den fjärde generationen av EyeSpecial tandkamera uppfyller specifikt användarkraven såsom exempelvis grundläggande användarinstruktioner och enkel användning. Den är därför snabbare, mer exakt och mer mångsidig. Närbilden som erhålls ger nu betydligt mer information om färg, yta och andra tandegenskaper. Det nya polariseringsfiltret (tillval) gör att du kan se de naturliga tänderna varierande färgspel utan bländning. EyeSpecial C-IV tandkamera är utrustad med den senaste digitala tekniken. Det är lätt att lära sig att använda den. Den är säker och kan användas för en mängd olika indikationer. • Snabb, intuitiv menynavigering • Nio inspelningslägen • Videofunktion • Enhandsmanövrering, även med operationshandskar • Desinficerbar enligt gällande hygienriktlinjer CONTROLSCREEN I väntrummet dras nästan allas uppmärksamhet till TV-skärmen. Detta är ett utmärkt tillfälle att kommunicera med ditt klientel, dina patienter eller kunder. Du kan till exempel visa behandlingsmetoder, ny utveckling inom behandlingsområdet, videofilmer eller information såsom nyheter och väderrapporter. Överraska de som befinner sig i väntrummet regelbundet med nya texter och bilder. Du kan enkelt göra detta själv via ControlScreen- programvarusystemet. Det är användarvänligt och kräver ingen teknisk kunskap.

H e t g e h e i m voor een mooie glimlach

20160108 WDB Instruction Sheet.indd 1

04-08-16 11:37

WHITE DENTAL BEAUTY T h e s e c r e t to a beautiful smile

AVAILABLE HERE

DENTAL INSTRUCT Dental Instruct informerar din patient snabbt och adekvat via en surfplatta. Med hjälp av detta visuella

hjälpmedel kommer patienten att förstå tandläkarinstruktionerna mycket bättre!

Särskilt under en specifik, svår behandling är den behjälplig för att ge patienten bra förklaringar före eller under behandlingen. Instruktionerna stöder kommunikationen mellan patienten och dig som tandläkare. Dental Instruct gör detta på ett tydligt och välorganiserat sätt med hjälp av foton, texter och videofilmer. Genom en knapptryckning kan du till och med vidarebefordra uppföljningsinstruktioner direkt till din patient. På så sätt kan din patient alltid vara uppdaterad! Detta säkerställer förtroende och en närmare relation med patienten.

v a l

MEER OP MET

Voor mensen met gevoelige tanden

WHITE DENTAL BEAUTY

GOED NIEUWS!

Verkrijgbaar bij alle vooraanstaande tandartsen

MENSEN MET GEVOELIGE TANDEN KUNNEN NU VOL VERTROUWEN TANDEN BLEKEN MET 5% CP MET NOVON ®

WWW.WHITEDENTALBEAUTY.COM

H e t g e h e i m voor een mooie glimlach

20160108 WDB 6pg Patient Brochure.indd 1

04-08-16 11:30

Praktisk guide Blekning

21

20

Beställ online via www.cliniclands.se eller via telefon på 0410 - 741 220

Zo simpel. Zo helder. Reveal aligner is een esthetische en comfortable aligner die u de resultaten bezorgt waarnaar u op zoek bent!

B  

B  - 

P - 

B 

P  

Welkom bij Reveal © www.revealclearaligners.eu 036 53 58 600 ortho@henryschein.nl

Kies voor een mooie glimlach.

www.revealclearaligners.eu

Volg ons op

F 

B A- 

B  

20210006 Reveal rollup banners.indd 3

18-01-2021 10:29

22

Beställ online via www.cliniclands.se eller via telefon på 0410 - 741 220

Hansagatan 4A 231 42 Trelleborg 0410 - 741 220, kundtjanst@cliniclands.com, www.cliniclands.se

© Detta är en publikation av Henry Schein Dental BeNeLux. Inget i denna publikation får reproduceras och/eller publiceras utan uttryckligt medgivande från Henry Schein Dental BeNeLux. Upphovsrätten till denna publikation tillhör uteslutande Henry Schein Dental BeNeLux. Innehållet i denna publikation har granskats noggrant. Vi reserverar oss för att förändringar i modeller, priser och specifikationer samt tryck- och typsättningsfel kan förekomma. Henry Schein Dental BeNeLux kan inte hållas ansvariga för skador som uppstår från användning eller missbruk av innehållet. voorvloeiend uit ge- of misbruik van de inhoud. 20210108

TIDIGARE PUBLICERADE GUIDER: ENDODONTI | MUNHYGIEN OCH FÖREBYGGANDE | RESTAURERING | AVTRYCK| PEDI- ATRISK TANDVÅRD | KRONOR & BRYGGOR

Page 1 Page 2-3 Page 4-5 Page 6-7 Page 8-9 Page 10-11 Page 12-13 Page 14-15 Page 16-17 Page 18-19 Page 20-21 Page 22-23 Page 24

Powered by