Cliniclands Praktisk guide Blekning

RDA-värde: Relativ dentinslipning (Relative Dentine Abrasion)

WHITE SPOTS EFTER BORTTAGNING AV TANDSTÄLLNING Manifestationer av vita fläckar efter att en tandställning har avlägsnats är en vanlig biverkning av dålig munhygien runt fixerad tandreglerande utrustning i munnen. Ett behandlingsalternativ för vita fläckar är att bleka tänderna med väteperoxid eller karbamidperoxid som avlägsnar fläckarna. Dessa åtgärder har två effekter: För det första en minskning av opaciteten till följd av en balans i brytningsindex för de störda prismorna. För det andra bleks den vita fläcken bara lite eller inte alls. Det gör att det blir lättare för den vita fläcken att sprida sig på grund av den låga kontrasten mellan den omgivande vävnaden som just blektes och själva den vita fläcken. Vid utvärdering av resultaten efter blekning kan ytterligare behandling som använder en infiltrationsteknik (Icon, DMG) krävas. Genom att använda denna teknik kan återstående fula emaljfläckar avlägsnas, förutsatt att djupet utvärderas korrekt och indikationerna följs korrekt. Den infiltrerande hartsen har en extremt låg densitet, är fri från lösningsmedel och tränger djupt in i elementet. Efter infiltrationen placeras ett litet lager emaljkomposit för att täcka erosion som orsakas under behandlingen. Emaljfärgen hos White Dental Beauty CompoSite-systemet är mycket lämplig för detta täcklager. Den här färgen ger klarhet och absorberar färgerna i kroppsmaterialet för en naturlig effekt. Sedan behövs polering för ett strålande slutresultat.

Slipförmågan hos poleringspasta uttrycks i form av ett RDA-värde. Detta är ett mått på dentinets slitage under en standardiserad polering enligt ISO-standarder. Värdet 100 tilldelas en referenspasta. Poleringspasta med ett RDA-värde på mindre än 70 anses vara mindre slipande. Poleringspasta med ett RDA-värde mellan 70 och 150 anses vara måttligt slipande. Poleringspasta med ett RDA-värde mellan 151-250 är mycket slipande. Dentin användes som substrat för att mäta slipverkan. Poleringspasta med ett RDA-värde under 200 är säker och skadar inte emaljen.

Optident White Dental Beauty CompoSite 9884020 4 g

Henry Schein Acclean Prophy Paste 9884674 Tub, 100 g 9003196 Tub, 150 g

FLÄCKBORTTAGNING Yttre missfärgning kan avlägsnas med poleringspasta eller med luftdriven polering med pulverblästringsteknik. Många poleringspastor innehåller dock slipande partiklar som ofta är hårdare än de ytor de polerar. Poleringspastor med grova korn kan snabbt ta bort fläckar men efterlämnar i gengäld en grövre tandyta. Poleringspasta med medelgrova korn avlägsnar effektivt fläckar med mindre slitage på emalj eller dentin. Ju finare slipmaterial, desto finare repor och därmed desto jämnare och blankare yta.

Påfyllning 9884029 15x 0.25 g

före behandlingen

efter behandlingen

Rengörings- och poleringspasta utan fluorid. Genomsnittlig partikelstorlek 40 mikron. RDA-värde kopp 43,8, borste 100,8.

Henry Schein Maxima Acclean Smart Prophy polish paste 9009603 Tub, 100 g

Kombinerad rengörings- och poleringspasta för professionell tandrengöring och profylaxbehandling. Avlägsnar tandplack och avlagringar mycket effektivt. De innovativa multikonturpartiklarna säkerställer optimal rengöring i början av behandlingen och en slät finish i slutet av de förebyggande behandlingarna. Tillsatsen av fluorid stärker tandemaljen och fördröjer demineralisering. RDA 120 (ökande), fluoridhalt 0,2 %. Poleringspastan är ljusblå och har en mintsmak. ProphyCare HAp är en ny generation profylaxpasta. Den har en unik sammansättning som innehåller hydroxiapatit och den blockerar effektivt öppna dentintubuli på exponerade dentinytor. Resultatet är en barriär som ger patienten omedelbar lindring för överkänslighet. ProphyCare HAp är en 1-stegspasta för utmärkt rengöring och polering. I början av behandlingen erbjuder den effektiva fläckborttagningsegenskaper. Sedan minskar den slipande effekten gradvis, genom vilken pastan vid slutet av behandlingen får sina slutliga poleringsegenskaper. Detta säkerställer en kortare behandlingstid. ProphyCare HAp har en mild mintsmak och dess attraktiva konsistens är behaglig för patienter i alla åldrar. Den stänker inte, blir inte flytande, smular inte och är lätt att skölja av.

före

efter + blekning

MIKROSLIPNING Med denna metod används en slipande pasta med mikrofin kiselkarbid och saltsyra för att avlägsna missfärgningar som finns i det yttre emaljskiktet. Efter mikroslipning kan en infiltrant appliceras och det är möjligt att använda blekningsmetoden hemma.

Directa ProphyCare HAp 1054829 Tub, 60 g

Ultradent Products Opalustre 333194 kit

Kemisk och mekanisk slippasta. Opalustre är en viskös pasta med 6,6 % saltsyra och innehåller mikropartiklar av kiselkarbid. Denna kombination gör det möjligt att avlägsna fläckar kemiskt med försiktig mekanisk slipning.

Ultradent Products OpalCups borstel 306006 20 artiklar

OpalCups: polerkoppar används för att skapa en mer aggressiv effekt när Opalustre används. Kopparna är utformade för att minimera stänk.

14

Praktisk guide Blekning

15

Beställ online via www.cliniclands.se eller via telefon på 0410 - 741 220

Powered by