Cliniclands Praktisk guide Blekning

KAPITEL 4 BLEKNING MED A-VITAL

KAPITEL 5 WHITE SPOT BEHANDLING

Med denna metod bleks ett element internt. Det kallas även för ”walking-bleach”-metoden. Metoden är ett acceptabelt sätt att bleka missfärgade icke-vitala främre element. Det mest effektiva blekmedlet är 35 % väteperoxidgel. Bra resultat kan uppnås genom att karbamidperoxidgel bäddas in. Efter att elementet isolerats och ett barriärmaterial applicerats är väteperoxidgelen innesluten i elementet och åtkomsten stängs av med ett tillfälligt tätningsmaterial. Blekningsmaterialet kan vara kvar i elementet i ett antal dagar. Vid behov kan proceduren upprepas. (Ej avsedd för användning vid trauma eller vid tecken på cervikal resorption.)

Den här metoden behandlar vita fläckar på de främre elementen. De vita fläckarna orsakas av en skillnad i brytningsindex mellan frisk emalj och emalj som är porös på grund av hypomineralisering. Genom att infiltrera det porösa elementet med ett infiltrat som har ett brytningsindex som är samma som den hos emalj försvinner de vita fläckarna. Det porösa materialet måste göras tillgängligt före infiltration. Detta åstadkoms genom mikroslipning.

fluorose

DMG Icon 326583

Snabb, enkel och estetisk: Infiltrationsbehandling med Icon. Kariogena vita fläckar förekommer ganska ofta, till exempel efter en tandregleringsbehandling. Patienterna är vanligtvis missnöjda med dessa fläckar. Behandlingen med Icon omfattar: applicering av Icon-Etch, noggrann sköljning (30 sekunder), torkning med Icon-Dry och sedan infiltrering med Icon. Icon-Etch är en 15-procentig saltsyra (HCl). I synnerhet är det saltsyrans inverkan på djupet som är viktig för infiltrationen. Icon-Dry är en vätska baserad på etanol (99 %). Den används för att torka ytan väl, även i det porösa materialet. Eftersom Icon- Dry penetrerar det porösa materialet ändras brytningsindex och de vita fläckarna blir mindre synliga. Infiltrationen med Icon garanterar effektiv maskering av vita fläckar på släta ytor. Det är en mild behandling jämfört med invasiva åtgärder.

vestibulär startkit Innehåller: 1 Icon-Etch-spruta, 1 Icon-Dry-spruta, 1 Icon-Infiltrant- spruta, 6 spetsar och tillbehör.

Non-Vital ”walking bleach”-material som ska användas med endodontiskt behandlade missfärgade tänder.

Ultradent Products Opalescence Endo 142951 / 142932 Innehåller: 35 % väteperoxid.

Före

Icon-Etch

Icon-Dry

Den hydrofila kemiska sammansättningen av det temporära fäst-/fyllnadsmaterialet är baserad på polykarboxylat och ger en högkvalitativ tätning. Materialet är vattenlösligt och lätt att avlägsna efter härdning. Ultradent Products UltraTemp 324976

Icon-Infiltrant

efter ljushärdning

efter

Kliniska foton tillgängliga från: Dr. Ali Salehi, Strasbourg, Frankrike; Prof. Dr. Carlos Rocha Gomes Torres, Sao Paulo, Brasilien; Prof. Dr. Guilherme Martinelli Garone, Sao Paulo, Brasilien.

12

Beställ online via www.cliniclands.se eller via telefon på 0410 - 741 220

Praktisk guide Blekning

13

Powered by