Cliniclands Praktisk guide Endodonti

KAPITEL 2 isolering

Bra sikt är viktigt vid rotkanalbehandling. Genom att använda sig av ett par luppglasögon eller ett behandlingsmikroskop återges rotkanaler mycket detaljerat tack vare den starka förstoringen och belysningen. Därmed ökar också chansen betydligt att nå ett gott behandlingsresultat.

Henry Schein Dental Dam latex

En aseptisk arbetszon är avgörande för att lyckas med rotkanalbehandling. Standarden här är att använda en kofferdam. Utöver att skapa ett torrt arbetsfält, undviker man genom att använda en kofferdam att små instrument sväljs och dessutom medför en kofferdam högre behandlingskomfort för såväl patienten som den som utför behandlingen. Dukarna finns i olika färger och tjocklekar. Den lämpligaste kofferdamen är en latexduk på 15 x 15 centimeter. För patienter med latexallergi finns latexfria kofferdamdukar av vinyl eller silikon.

Mervärdet av att använda sig av förstoring och ljus kommer särskilt fram vid • lokalisering av svåråtkomliga kanalmynningar, • sökande efter frakturer, • synliggörande av perforeringar, • synliggörande av krökningar och uppsplittrade kanaler, • synliggörande av ovala kanaler,

• fullständig ifyllnad av kanaler, • behandling av ett öppet apex, • avlägsnande av gammalt rotfyllningsmaterial, samt • avlägsnande av trasiga rotkanalasinstrument.

9002650 / 9002651 / 9002652 Mycket töjbar kofferdam i latex; grön. Mått: 15 x 15 cm Henry Schein Dental Dam ej-latex 5701396 Kofferdam, lila, 15 x 15 cm, Medel, latexfri, hög rivrestistens, hög duktilitet, utan puder. Förpackning med 30 dukar.

Sigma Dental Orascoptic XV1 LED belysningssystem

Innovation, funktion, kvalitet och komfort. Förstoring och belysning i en och samma produkt. LED-systemet garanterar jämn ljusintensitet, förstoringen ger perfekt sikt. Tack vare ett innovativt beröringskänsligt reglage direkt på ramen är det enkelt att justera ljusstyrkan. XV1 kan förses med följande förstoringsgrader: 2,5 / 3,0 / 3,5 / 4,5 / 5,5 / EyeZoom / EyeZoom Mini.

Henry Schein Kofferdamhåltång Ainsworth 1043375 Henry Schein Kofferdamhåltång Ivory 1045702

Öppningen i kofferdamen för den rotkanal som ska behandlas görs med en Kofferdamhåltång eller en perforator (Ainsworth- eller Ivory-perforator). För att kofferdamen ska omsluta väl är det viktigt att hålla hålet så litet att det inte blir någon reva i den. För att placera hålet i kofferdamduken på rätt plats är det praktiskt att använda sig av en kofferdammall med ett bettdiagram.

Klicka här för mer information om Orascoptic XV1 LED

CJ Optik Flexion Basic

CJ Optik Flexion Advanced Sensor Unit

HuFriedy Kofferdammall RTDUNIV 6118298

Henry Schein Kofferdamram 9006436

Ramen på vilken kofferdamen spänns upp levereras i plast eller metall. Utöver lösa ramar finns även anatomiskt utformade och kofferdamar som redan är försedda med ram.

Hager & Werken Fit Kofferdamram

1 stor 1584189

Coltene Hygenic Flexi Dam ej-latex 240748 Mycket töjbart kofferdammaterial med inbyggd ram.

Här hittar du mer information om de olika Flexion Microskop https://www.cliniclands.se/search?q=flexion

Beställ online via www.cliniclands.se eller per telefon på 0410 - 741 220

Praktisk guide Endodonti 2022

4

5

Powered by